Draagtassen

Draagtassen worden veel gebruikt in het dagelijks leven. Iedereen krijgt of koopt er wel een bij de bakker, slager of supermarkt. Een draagtas is een ideaal middel voor een retailer om zijn naamsbekendheid te vergroten. Draagtassen zijn er in vele soorten en maten.

Draagtassen of geschenktassen kunnen gemaakt worden van plastic, maar er zijn ook veel papieren varianten. De ene winkelier wil nu eenmaal graag plastic en de andere weer papier. Er zijn ook draagtassen verkrijgbaar uit non woven materiaal. Dis is een soort geweven polypropyleen en deze tassen zijn duurzaam, omdat ze veel sterker zijn en dus langer mee gaan.

Er bestaan ook veel vormen draagtassen, zo zijn er draagtassen met lushandvatten, uitgestanste handvatten, beugels of nylon koorden bijvoorbeeld. Onder het tabje vormen kunt u een paar veel voorkomende vormen van draagtassen vinden. Ook kunnen draagtassen voorzien worden van kartonnen stroken of omgeslagen randen van plastic t.b.v. de stevigheid van de tas te vergroten.

Zoals eerder genoemd is een draagtas het middel bij uitstek voor een winkelier om zijn merk te "branden". Draagtassen kunnen aan beide zijden bedrukt worden tot soms wel 8 kleuren. 

 

Productie van draagtassen gebeurt over de hele wereld. De goedkope, maar zeker net zo goede, varianten komen uit landen als China of Indonesïe. Ook in Nederland zijn er fabrikanten van plastic en papieren draagtassen.

Aan de hand van de soort tas zijn er diverse machines beschikbaar voor het produceren van draagtassen. Met name de hemddraagtassen worden in enorme aantallen in het Verre Oosten geproduceerd. Zels zo veel dat de Europese Unie een extra importheffing over deze draagtassen heft, om zo de vervuiling van het milieu in te dammen en het schoon houden hiervan te kunnen financieren.

Hierover later meer.

Draagtassen, geschenktassen of draagtasjes worden geproduceerd uit de linkbare producten uit LDPE en HDPE. Wanneer u op de link van het folie type klikt ziet u een algemene uitleg van de folie zoals vermeld op Wikipedia.

Folie Types

Voorbeelden van Toepassingen

Symbool

Hoge Druk

Polyethyleen

Plantenhoezen, Fleuribags en draagtassen

HDPE

Lage Druk

Polyethyleen

Draagtassen, geschenktassen, vuilniszakken, gripzakken, vlakke zakken, zijvouwzakken, boterhamzakjes, broodzakken, beugelzakken, verzendenveloppen, diepvrieszakken en verpakkingsfolies.

LDPE

Cast Polypropyleen

(CPP)

Transportverpakking zoals planten- en bloemenhoezen, magazine verpakking, vleeswarenverpakking, puntzakken, bodemvouwzakken, vacuum zakken, zakken met klep en tape, boterkuipjes, magnetronbestendige maaltijdbakjes, ook gebruikt als vezelmateriaal voor vloer- en wandbedekking alsmede autostoffering.

PP

Oriented Polypropyleen

(OPP or BOPP)

Displayverpakking voor de bloemen- en plantenindustrie, kristalheldere verpakking voor wenskaarten, vleeswarenverpakkingen, blokbodemzakken, headerbags, zakken met klep en tape, cd hoezen, dvd hoezen, lp hoezen en sigarettenverpakking.

PP

Draagtassen met een uitgestanst handvat komen het meest voor. Sommige draagtassen hebben een omgeslagen bovenkant voor extra stevigheid en weer anderen hebben een ingeseald stuk plastic ter versteviging. Draagtas met uitgestanst handvat  
Draagtassen met plastic lussen als handvatten zijn een goede draagtas voor zwaardere artikelen. De gesealde lussen houden makkelijker vast. Ook zijn er draagtassen met koorden asl handvat of bijvoorbeeld beugels gemaakt van PP. Draagtas met lussen handvat
T-shirt tassen of ook wel hemddraagtassen, omdat ze zo veel op een onderhemd lijken.            T-shirt tasjes